Nesouhlas se záměrem změny územního plánu v VKP U Filipových rybníků

Kontaktujte autora petice

Kauzy si všiml Chomutovský deník

2022-03-09 13:14:27

Paní redaktorka Šebestová publikovala tento článek:
https://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/filipovy-rybniky-chomutov-2.html?fbclid=IwAR2GgJ7jdKwYaKC6oFFZe4KgY8tqVRfzmhb9BNUHCx1fTg01lnJPWRhmuUY

Zde jeho kompletní přepis a dole pod článkem můj komentář:


Zahrádky u Filipových rybníků? Ne, zní z města

Část zalesněného území, které je součástí významného krajinného prvku, chtěli majitelé vykácet. Územní plán se ale kvůli nim nezmění.
 

Chomutov Ostrůvek zeleně, který obklopuje chomutovské Filipovy rybníky, zůstane neporušený. Část zalesněných pozemků má sice soukromé majitele a ti by rádi káceli, aby mohli plochu komerčně využít. To však město neumožní.

Na záměr upozorňoval ještě před pondělním zasedání zastupitelstva David Palán z politického hnutí PRO Chomutov. „Soukromí investoři (spekulanti) přišli se záměrem zmenšit chráněné území významného krajinného prvku U Filipových rybníků na severozápadním okraji města Chomutova a vykácet část zdejšího lesa. Dva mladí bratři s bydlištěm v Praze si tento kus lesa koupili a nyní jej zkoušejí zpeněžit proměnit v zahrádkářskou kolonii,“ alarmoval.

Spustil také on-line petici, kterou za týden podepsalo devadesát lidí. Nejčastěji uváděli, že nechtějí přijít o další kus volně přístupné zeleně a nesouhlasí s kácením. „Žiji v okolí, chci mít přírodu za domem,“ uvedla Kristýna Janatová. „Stále se tu dají vidět srnky, kachny na rybnících a spoustu dalších zvířat,“ přidala poznámku ke svému podpisu Lenka Svobodová. „Neničte aspoň tenhle kousek přírody!“ vyzvala.

Majitelé pozemků požádali magistrát o prověření a zmenšení plochy významného krajinného prvku, kam lokalita Filipovy rybníky patří. Doložili k tomu odborný posudek. Následně úřad územního plánování doporučil, aby zastupitelé dali souhlas s prověrkou takové změny územního plánu.

Opoziční zastupitel Vladimír Koten (PRO Chomutov) upozornil na rizika v případě, že by majitelé uspěli. „Domnívám se, že je to jen první krok takzvané oblíbené salámové metody,“ poukázal na taktiku, se kterou podnikavci zdolávají kontroverzní a obtížné cíle. „Ve třetí změně územního plánu by se část významného krajinného prvku změnila na zeleň rekreační. Ve čtvrté či páté by pak třeba vznikla výstavba rodinných domů,“ dodal. V rámci třetí změny územního plánu zastupitelé rozhodovali o celém balíku dalších návrhů. Na návrh Kotena z něj byl ten, který se týká Filipových rybníků vyjmutý. Usnesení podpořila naprostá většina přítomných zastupitelů.


Komentář autora petice:
V článku je nepřesně zmíněna skutečnost, kterou jsem vypíchl na jednání zastupitelstva. Majitelé pozemku si na městě požádali jak o změnu územního plánu, tak také o vyjmutí části jejich pozemku z chráněného území (VKP). To jsou z pohledu magistrátu dvě různá řízení. Na jednání zastupitelstva byl předložen návhr začít posuzovat možnost změny územního plánu, třebaže odbor životního prostředí zatím nijak nepostoupil v řízení, jehož předmětem je zmenšení chráněného území. Na můj dotaz, proč se to děje v tomto nelogickém pořadí jsem uspokojivou odpověď neobdržel.
Na každý pád vnímám pozitivně, že po vystoupení mém a kolegy Kotena se nenašel v zastupitelstvu nikdo, kdo by měl politickou odvahu obhajovat dále proces směřující k dosažení cílů soukromých majitelů. Nakonec tak zachování stávající podoby území nepodpořil jediný zastupitel a to jmenovitě komunista Drlý. Smutným faktem však zústává, že stále i v dnešní době to někdo zákulisně zkouší a zákulisně podobné návrhy dotlačí až na jednání zastupitelstva. Třeba toto konkrétní jednání mělo na programu 50 bodů. Nastudovat je detailně a hledat skryté mouchy není nic snadného.


David Palán, zastupitel města (PRO Chomutov)

Dobrá zpráva z jednání zastupitelstva města: Změna územního plánu nebude

2022-03-07 18:19:30

Vážené a vážení,

děkuji Vám všem za vyjádření nesouhlasného postoje a odmítnutí záměru na proměnu části lesíku ve významném krajinném prvku U Filipových rybníků v zahrádky.

Mám pro Vás dobrou zprávu přímo z jednání zastupitelstva: Zastupitelstvo před pár minutami rozhodlo, že posuzovat možnost změny územního plánu vůbec neumožní. Území tedy zůstane v současné podobě.

Nadále ještě "ve hře" zůstává návrh vlastníků předmětných pozemků o zmenšení rozsahu území chráněného v režimu významný krajinný prvek. V předmětném řízení je účastníkem spolek Ústecké šrouby, který v této záležitosti zastupuji a budu nadále aktivně usilovat o to, aby se chráněné území nezmenšilo. Avšak i kdyby k tomu mělo dojít, nic to již nezmění na skutečnosti, že lesík zůstane nadále lesíkem, protože územní plán tam neumožňuje stavět.


S pozdravem
David Palán
Váš zastupitel


David Palán, zastupitel města (PRO Chomutov)



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.