Za lepší světlo v Praze

Kontaktujte autora petice

Téměř 1600 podpisů: Jaký bude další krok?

2022-03-14 16:35:40

Vážení petenti, milí přátelé,

rád bych vám poděkoval za podporu petice Za lepší světlo v Praze. K dnešnímu dni je pod ní již 1583 podpisů a pevně věřím, že lidí, kteří na problematiku nahlížejí podobně jako my, je ještě mnohem více.

Ačkoli jsme se rozhodli petici adresovat pražským politikům a správcům objektů a soustředit se tak na (pro nás uchopitelné) jedno místo, těší nás, že vzbudila odezvu i v mnoha obcích po celé ČR. Problematika ve velkých městech je jistě v něčem odlišná oproti malým obcím či Národním parkům, vaše komentáře ale ukazují, že některé body platí v celé zemi: Masivní nárůst LED osvětlení ve studených barvách, jakož i přehnané osvětlení areálů a provozoven či zbytečně osvětlené památky, ruší přírodu i náš spánek. Světelné znečištění měst dopadá i na své široké okolí.

Zveřejnění petice vyvolalo také ohlas u několika odborníků, kteří se problematikou zabývají. Jsme rádi, že jsou požadavky podle nich zformulovány správně a srozumitelně. I to nám dává naději na úspěšné jednání s politickými zástupci.

Jaký bude další krok? V prvé řadě si myslím, že váhu petice ještě můžeme snadno znásobit – pokud vám zdravé a kultivované osvětlení připadá jako důležité téma, můžete odkaz na petici (www.petice.com/svetlo) sdílet na sociálních sítích nebo v místě svého bydliště. Nejlepší bývá připojit vlastní komentář či fotografii problematického místa a trpělivě vysvětlovat. Pokud každý z nás získá pouhé tři další, kteří se připojí, můžeme hned dosáhnout i 5000 podpisů!

Ve své obci nebo městské části můžete vytvořit klasickou papírovou petici podle zákona, získat pro ni sousedy a obrátit se přímo na své zastupitele. Proto je máme. Při vyjednávání se vyzbrojte argumenty, žádejte odborné analýzy a při navrhování osvětlení spolupráci s architektem.

Za zaslané fotografie špatných, ale i dobrých příkladů budeme vděční – s vaším svolením je můžeme použít jako argumenty při budoucím vyjednávání.

Než proběhne velká systémová změna, po které si oddechneme a přesměrujeme svou pozornost zase k něčemu dalšímu, je kolem nás stále spousta drobných případů, které nám otravují život a zhoršují spánek. Nejlepší je nečekat na zásahy shůry a řešit věci hned, ale jak? Při práci s dětmi jsem se naučil, že jednoduchým a rychlým řešením mnoha problémů je překvapivě často toto: Druhého taktně upozorním na to, že dělá něco, co mi vadí, a prostě ho poprosím, aby se choval jinak.

Rádi vám poskytneme vzorovou zprávu s upozorněním na problém a žádostí o nápravu, kterou můžete adresovat sousedovi, starostce, řediteli základky, sportovnímu oddílu nebo majiteli nějakého podniku.

Samozřejmě kolem vás budou firmy, které si nechtějí dobrovolně nechat zmenšit své zisky. Samozřejmě se najde pár arogantních sobců, kteří se s vámi vůbec nebudou bavit. Každopádně když se tím nenecháte odradit, za zaslání jednoduché prosby zpravidla nic nedáte. Naopak možná budete překvapeni, kolik lidí prostě jenom netušilo, jaký dopad mají jejich věci na okolí.

Máte-li aktivistického ducha, můžete zkusit přímo k problematickému zdroji světla připevnit cedulku s odkazem na petici a třeba s jednoduchou výzvou: „Nesviť mi do očí“. Dejte si pozor, abyste při tom nepoškodili cizí majetek a nenaštvali správce, který by jinak mohl být ochoten naslouchat.

S přátelským pozdravem

Stanislav Kolařík

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

• Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.