Informační bezpečnost, svobodné a férové volby

Konec_východního_vlivu1.jpg

Vyzýváme vládu ČR,

aby neprodleně realizovala nezbytné kroky k obraně ČR proti hybridním hrozbám, zejména k obraně proti propagandě nepřátelských států a informační válce, kterou proti nám vedou.

Jsme první na ruském seznamu nepřátel. Čelíme masivní subverzi s cílem rozbít naši důvěru v demokratický stát a naši obranyschopnost. Vláda zřídila řadu odborných týmů, existují občanské iniciativy bránící náš informační prostor. Co však chybí, je koordinace, náležité financování a legislativní nástroje.

Lepší obranu proti nepřátelské propagandě si přeje výrazná většina občanů. Občané mají právo na svobodné a férové volby. A stát musí toto právo chránit před vměšováním cizích mocností.

Vybudování této obrany vláda slíbila v programovém prohlášení. O její potřebě mluví prezident republiky, předseda Senátu i někteří členové vlády, na věci existuje široká shoda mezi odborníky, zpravodajskou komunitou a zástupci armády. Podle výzkumu STEM si přes 70% voličů přeje, aby stát řešil dezinformace(1).  Také “Analýza připravenosti České republiky čelit závažné dezinformační vlně” (zpráva MV ČR), kterou vláda schválila v únoru 2023(2), pojednává o naší významné nepřipravenosti. Všichni víme, co je třeba dělat, ale konkrétní aktivity státu chybějí. Je proto čas začít konečně něco dělat!

Česká republika je od května 2021 na seznamu nepřátel Ruské federace. Čelíme mnohaleté informační subverzi. Víme, že si Rusko a další aktéři najímají vojensky vycvičené týmy na zmanipulování voleb(3). Vidíme, jak Kremlem placení agenti léta systematicky rozbíjejí důvěru obyvatel(4) v instituce státu, v armádu, v soudy, veřejnoprávní média, vědecké instituce. Způsob, kterým si Rusko dlouhodobě a úspěšně pěstuje vlivovou síť k šíření propagandy v Evropě, odhalila nedávná kauza Voice of Europe(5). Důsledky sledujeme v přímém přenosu např. na Slovensku. Společnost zpracovaná letitou ruskou propagandou je bezbranná vůči kampani postavené na strašení válkou a “dekadentním Západem”.

V ČR máme nastavené přísné finanční limity pro vedení volební kampaně. Na druhou stranu  nijak neomezujeme, aby do kampaně vstoupila propaganda otevřeně nepřátelských režimů, jimi placené weby, facebookové stránky či youtubové kanály s dosahem statisíců sledujících. Proč? Jistě nebudeme hájit “svobodu projevu” podvodníka, který vyláká z lidí peníze na “investice”. Nebudeme hájit “svobodu projevu” někoho, kdo nám pro zdraví doporučuje pít louh, “svobodu projevu” někoho, kdo se pod falešnou identitou chce dostat do soukromí našich dětí. Zrovna tak nebudeme hájit “svobodu projevu” agentů cizí moci, kteří v naší zemi prodávají zájmy Kremlu, Teheránu nebo Komunistické strany Číny.

Férové volby jsou jádrem demokracie. A vláda je povinna férové a svobodné volby chránit. Svobodné volby neznamenají pouze to, že máte právo jít volit, ale také to, že bude zachován demokratický prostor pro politický souboj, pro vyjádření názorů a argumentů, ne pro bezbřehou manipulaci a propagandu, která ohrožuje naši bezpečnost.

Nehodláme přihlížet opakování slovenského scénáře v České republice.

Je v zájmu každé demokratické vlády bránit informační bezpečnost země. Je to v zájmu státu a jeho institucí, v zájmu občanů, v zájmu politického přežití demokratických stran. Když začneme teď, můžeme to společně zvládnout.

Za Společně to dáme

Ondřej Bednář

Desatero konkrétních kroků k obraně českého informačního prostoru na:

Zdroje:

1. https://www.stem.cz/dezinformace-ohrozuji-nasi-bezpecnost-mysli-si-cesi-vetsina-souhlasi-s-omezovanim-dezinformacnich-zdroju/

2. https://www.mbi.expert/wp-content/uploads/2023/03/Analyza-pripravenosti-Ceske-republiky-celit-zavazne-dezinformacni-vlne.pdf

3. https://www.occrp.org/en/storykillers/hacks-bots-and-blackmail-how-secret-cyber-mercenaries-disrupt-elections

4. https://www.ipsos.com/cs-cz/dve-tretiny-cechu-si-mysli-ze-je-ceska-spolecnost-rozvracena-upada

5. Russian network that 'paid European politicians' busted, authorities claim (bbc.com)

Podepsáni:

Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D., Dr.h.c.; duchovní a vysokoškolský pedagog

Tereza Boučková, spisovatelka a signatářka Charty 77

Prof. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D., Th.D.; duchovní, vysokoškolský pedagog a historik

Alexandra Alvarová, publicistka a autorka knih o propagandě

Petr Nutil, publicista, spoluzakladatel projektu manipulatori.cz

Lucie Javůrková, neziskový sektor

Jan Valdman, IT manažer

Zuzana Böhmová, redaktorka

Bohumil Kartous, mluvčí Českých elfů

Fedor Gál, sociolog, politik a spisovatel

Věra Roubalová Kostlánová, psychoterapeutka, disidentka, mluvčí Charty 77

Jaroslav Hutka, hudebník, skladatel, signatář Charty 77

Olga Sommerová, filmová dokumentaristka, vysokoškolská pedagožka

Vladimír Dzuro, vyšetřovatel válečných zločinů, bývalý šéf kanceláře Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN, autor literatury faktu

Jiří Padevět, spisovatel a nakladatel

Dagmar Pecková, operní pěvkyně

Robin Suchánek, kulturní producent

Zdeněk Hel, biochemik a imunolog

Václav Marhoul, režisér a producent

Bára Štěpánová, herečka

Jan Rejžek, filmový kritik a novinář

Filip Rajmont, herec a dabér

Vladimír Votápek, diplomat a analytik rizik

Michael Romancov, politický geograf

Michael Kocáb, hudebník

Jiří Šesták, herec, manažer, spisovatel, bývalý politik

Jan Hřebejk, filmový režisér

Martin Exner, politik, poslanec PS PČR

Hayato Josef Okamura, poslanec PS ČR

Tomáš Zdechovský, politik, poslanec EP

Ondřej Bednář    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem akceptuji, že Ondřej Bednář bude moci vidět všechny informace, které v tomto formuláři uvedu.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.

Souhlasím se zpracováním informací, které jsem poskytl/a v tomto formuláři, a to pro následující účely: