Rektorovi UK: Jean-Claude Juncker si nezaslouží čestný doktorát

Vážený pane rektore,

my, níže podepsaní občané České republiky, se na Vás jako na vrchního představitele Univerzity Karlovy tímto obracíme s prosbou, abyste předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi neuděloval čestný doktorát, který má obdržet při své návštěvě univerzity 8. června 2017.

Jak univerzita sama uvádí, tento titul je určen osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, kultury, či jinak o prospěch lidstva. Pan Juncker se o nic takového nezasloužil, naopak ze své pozice v čele Evropské komise nečinně přihlíží problémům, se kterými se Evropa i svět potýkají. Nepodnikl žádné smysluplné kroky k vyřešení uprchlické krize, ani neposkytl řešení vzrůstající hrozby terorismu. Zato se snažil vnutit středoevropským zemím, mimo jiné i České republice, nesmyslné imigrační kvóty. Vůči Velké Británii se po referendu o Brexitu vyjadřoval mimořádně arogantně, ale tureckému diktátorovi Erdoganovi se postavit nedokázal. Aby toho nebylo málo, nechvalně proslul svými opileckými eskapádami během důležitých mezinárodních jednání. Sečteno a podtrženo, Jean-Claude Juncker nejenže se o rozvoj vědy, kultury, ani o prospěch lidstva nezasloužil, nýbrž v těchto oblastech systematicky a nestydatě škodil.

Když uvážíme všechny tyto skutečnosti, je zarážející už to, aby takový člověk na Univerzitě Karlově přednášel. Ale aby mu byl udělen čestný doktorát, to je zcela nemyslitelné. Takový krok by poškodil dobré jméno univerzity a představoval by plivnutí do tváře každému, kdo tento titul kdy obdržel, jakožto i občanům České republiky, kteří univerzitu financují ze svých daní. Proto na Vás ještě jednou apelujeme, abyste tomuto muži čestný doktorát v žádném případě neuděloval.

S úctou

Jiří Janoušek mladší    Kontaktujte autora petice