Pozastavit zavádění technologie mobilních sítí 5G, pokud nedojde k snížení zátěže a zabývat se diskusí nad ochrannými limity pro stávající technologie

Vážená paní, vážený pane,

v tisku se stále častěji objevuje záměr zavádět nové mobilní technologie páté generace do infrastruktur mobilních operátorů.

V ČR se hovoří pouze o vysokých rychlostech přenosu a malém zpoždění, obsloužení velkého množství klientských zařízení chytrými sítěmi. Veřejnost nedostává dostatečné informace o postupu příprav, jak se změní kmitočty a výkony, počty vysilačů bezdrátových technologií i parametry 5G spotřebních přístrojů, a tím vznikají dohady a různé otázky.

Žádáme, aby každá nová řešení byla před nasazením do provozu dostatečně přezkoumána s prioritou nenavyšovat, ale snížit oproti stávajícím technologiím zátěž na životní prostředí, zdraví člověka a zvířat. Provedení pod přímým dozorem státu, kvalitními výrobci, šetrnými technologii a zároveň zvažovat projednání zpřísnění již existujících bezpečnostních limitů.

Vhodné by bylo zaměřit se kromě bezdrátových technologií i na zvýšení rozvodu internetu prostředníctvím optických vláken i do koncových míst (firmy, úřady, domovy). Tato technologie je sice nákladnější, ale vyvažuje to spolehlivostí, odolností, je bez zátěže na životní prostředí.

Myslíme si, že rychlost i pokrytí mobilní sítí ve velkých městech i v menších obcích je nyní dostatečná. Mimo bezdrátových systémů většina institucí a domácností vlastní rychlý kabelový internet. Většina veřejných prostor obcí, kaváren, na úřadech, je kromě mobilních sítí pokryta různými wifi poskytovateli. Pokud se zabýváme venkovními vysílači a přenosovými systémy je třeba zabývat se i spotřebními přístroji a bezdrátovými systémy uvnitř budov / v bezprostřední blízkosti (přístroje pracující s wifi, dect, bluetooth, mobilní telefony atd.), které na zátěži se rovněž podílejí.

Podepsaní lidé nesouhlasí s názorem zaznívajích od některých politiků, že většina občanů požaduje rychlejší a výkonnější bezdrátové sítě, aby na svých mobilních zařízeních sledovala internetové obsahy v nejvyšší multimediální kvalitě nebo dávala přednost bezdrátových inteligentních domácích spotřebičů připojených neustále do sítí na úkor zátěži.

Z kusých informací bylo dohledáno, že mobilní operátoři plánují využít některá přenosová pásma na nižších kmitočtech než doposud, což by při snížení nebo zachování výkonů a při zachování stejného počtu zařízení mohlo ponechat stávající stav, ale o hovoří o plánu užívat i kmitočty mobilních služeb nad 3GHz. Pokud by došlo k nasazení technologií na vyšších kmitočtech (GHz) než doposud, mohla by se zvýšit zátěž elektromagnetickým zářením hlavně ve více zastavěných lokalitách z důvodu obtížnějšího prostupu záření budovami a pevnými materiály. Technologie na vyšších kmitočtech mají obecně vyšší rychlost, ale nižší dosah, než je tomu u nižších kmitočtů a prostory by byly zřejmě z důvodu slabějšího signálu pokrývány větším počtem množstvím pozemních stanic  s vyšším výkonem (v německém tisku uváděli varianty řešení stanic podle potřeby 1W -100W).

Některá evropská města a zahraniční státy pozastavily v 2019 nasazování 5G technologií. Již dávno před koncepcí 5G zahraniční vědecké kapacity žádaly pozastavit rozvoj bezdrátových technologií a revizi bezpečnostních limitů při budování nových pozemních stanic prostřednictvím desítky peticí a prohlášení, např. Freiburská výzva s podpisem 3000 lékařů.

Současné bezpečnostní předpisy ohledně mikrovnných technologií jsou založeny na zastaralé hypotéze, že ohřev je jediny škodlivý efekt elektromagnetického záření. Stovky vědců dokázaly, že mnoho různých druhů zdravotních problémů a nemocí (např. snížení plodnosti, srdeční, nervové, imunitní aj.) způsobeno nevýhřevným účinkem („non-thermaleffect“) a to z úrovně záření o několik řádů nižším, než jsou odpovídá mezinárodním bezpečnostním předpisům.

Užívání telekomunikačních vysilačů, zařízení pro datové přenosy a pro bezdrátovou komunikaci (např. i DECT bezdrátové chůvičky a bezdrátové telefony), popř. vysokonapěťové systémy by mělo být omezeno, bezdrátové nahrazeno drátovou technologií, anebo vzdáleno od míst, kde se sdružují děti, nemocní lidé a aplikovány striktnější limity na elektromagnetické záření ve školách, školkách, zdravotnických zařízeních, veřejných i soukromých prostorách pro nové i stávající technologie, jako je tomu v už zahraničí.

Mimo 5G problematiku Velká Británie (2007), Německo (2007), Rusko, Indie, belgická vládní agentura pro zájmy dětí Kind en Gezin  (2008), Zdravotní komise v Torontu (2008), britský systém zdravotnictví National Health Service, Vídeňská lékařská komora, americká Mayo Clinic aj. doporučily omezit užívání mobilních telefonů a wifi. Kypr v r. 2017 vyhláškou nařídil školám zrušit wi-fi zařízení a obnovit kabelová spojení. Francie zákonem zakázala bezdrátové technologie v budovách školek a jeslí, nařídila uvnitř škol vypínat bezdrátový internet, když neslouží pro výuku, omezila propagaci mobilu u ucha bez užívání příslušenství, které omezuje vystavení záření, regulovala instalace rádiostanic a telekomunikačních věží, zpřísnila monitorování záření a snižování úrovní v zástavbách, kde jsou vysoké hodnoty.

viz. https://www.lemonde.fr/planete/article/2015/01/29/une-loi-pour-encadrer-l-exposition-aux-ondes_4565339_3244.html

Dle osob podepisaných v petici, žádáme naše zvolené zástupce o pozastavení nasazování technologií páté generace, pokud tyto prokazatelně nesníží zátěž na životní prostředí a na člověka a hledání řešení, které zátěž sníží. Aby naši zástupci upřednostnili ochranu životního prostředí a právo na ochranu zdraví člověka dle zákona č. 23/1991 Sb čl. 31 před tvorbou investičních projektů a zahájili veřejnou diskusi za přizvání nestranných odborníků ze zdravotního sektoru, z energetiky a telekomunikací ohledně problematiky nových i stávajících technologií a byly projednány i bezpečnostní limity technologií již užívaných.

Zde je i znění přeložené petice, kterou podepsalo 27000 osob po celém světě: https://static1.squarespace.com/static/5b8dbc1b7c9327d89d9428a4/t/5c0ad1c603ce643e38f9f489/1544212943443/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD+v%C3%BDzva+-+Zastavme+5G+projekt+na+Zemi+i+ve+vesm%C3%ADru.pdf

Za zdravé životní prostředí    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Za zdravé životní prostředí, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.