Pozastavit zavádění technologie mobilních sítí 5G a zabývat se diskusí nad ochrannými limity pro stávající technologie

Vážená paní, vážený pane,

v tisku se stále častěji objevuje záměr zavádět nové mobilní technologie páté generace do infrastruktur mobilních operátorů.

Hovoří se o výhodách - vysokých rychlostech přenosu a malém zpoždění, obsloužení velkého množství klientských zařízení inteligentními sítěmi, ale myslíme si, že nezaznívají k veřejnosti dostatečné informace o technických parametrech, o probíhajících přípravách, ani o vědecky podložených a zdokumentovaných zdravotních problémech souvisejících s již aktuálně užívanými bezdrátovými technologiemi, ačkoliv řada odborníků v zahraničí dlouhodobě upozorňuje na nutnou diskusi.

Myslíme si, že rychlost připojení i pokrytí mobilní sítích ve velkých městech i v menších obcích je nyní dostatečná. Většina veřejných prostor obcí, kaváren, na úřadech, je kromě mobilních sítí pokryta různými wifi poskytovateli. Podepsaní lidé nesouhlasí s názorem zaznívajích od některých politiků, že většina občanů požaduje rychlejší a výkonnější bezdrátové sítě, aby svých mobilních zařízeních sledovala internetové obsahy v nejvyšší multimediální kvalitě na úkor skutečností uváděných v petici.

Pokud by došlo k nasazení technologií na vyšších kmitočtech (GHz) než doposud užívaných, zřejmě by se zvýšila zátěž elektromagnetickým zářením hlavně ve více zastavěných lokalitách. Centimetrové až milimetrové záření mnohem obtížněji prostupuje budovami a pevnými materiály, než je tomu u starších technologií na nižších kmitočtech, takže by prostory byly zřejmě pokrývány větším množstvím pozemních stanic na 1km čtverečný a s vyšším výkonem oproti starším technologiím.

Již dávno před koncepcí 5G mezinárodní vědecké kapacity žádaly pozastavit rozvoj bezdrátových technologií a revizi bezpečnostních limitů při budování nových pozemních stanic prostřednictvím desítky peticí a prohlášení.

Známá je např. Freiburská výzva, tu podepsalo 3000 lékařů.

Současné bezpečnostní předpisy ohledně mikrovnných technologií jsou založeny na zastaralé hypotéze, že ohřívání je jediny škodlivý efekt elektromagnetického záření. Stovky vědců dokázaly, že mnoho různých druhů akutních i chronických nemocí a zdravotních problémů způsobeno nevýhřevným účinkem („non-thermaleffect“) a to z úrovně záření o několik řádů nižším, než odpovídá mezinárodním bezpečnostním předpisům. Čeští lékaři vědí o spojitosti mezi nadměrným vystavováním se radiofrekvenčnímu záření a poruchami srdečního rytmu, nervového systému, nárustu neplodnosti a jiných závažných onemocnění.

Užívání telekomunikačních vysilačů, zařízení pro datové přenosy a pro bezdrátovou komunikaci (i např. DECT - bezdrátové chůvičky a bezdrátové telefony), popř. dalších zdrojů záření (vysokonapěťové systémy) bylo mělo být omezeno, bezdrátové nahrazeno drátovou technologií, anebo vzdáleno od míst, kde se sdružují děti, nemocní lidé a aplikovány striktnější limity na elektromagnetické záření ve školách, školkách, zdravotnických zařízeních, veřejných i soukromých prostorách pro nové i stávající technologie, jako je tomu v už zahraničí.

Státy a organizace jako Velká Británie (2007), Německo (2007), Francie, Rusko, Indie, belgická vládní agentura pro zájmy dětí Kind en Gezin  (2008), Zdravotní komise v Torontu (2008), britský systém zdravotnictví National Health Service, Vídeňská lékařská komora, americká Mayo Clinic aj. doporučily omezit užívání mobilních telefonů a wifi.

Francie přijala zákon, který zakazuje bezdrátové technologie ve školkách a jeslích, nařizuje ve školách vypínat bezdrátový internet, když neslouží pro výuku, omezuje propagování mobilu u ucha bez užívání příslušenství, které omezuje vystavení záření, reguluje instalace rádiostanic a telekomunikačních věží, zpřísňuje monitorování záření a snižování úrovní v zástavbách, kde jsou vysoké hodnoty.

viz. https://www.lemonde.fr/planete/article/2015/01/29/une-loi-pour-encadrer-l-exposition-aux-ondes_4565339_3244.html

Kypr v r. 2017 přikázal vyhláškou pro školy zrušit wi-fi zařízení a obnovit kabelová propojení.

Německá vláda doporučila občanům, aby vystavovat se záření z wi-fi minimálně a raději používat konvenční kabelové připojení.

Dle osob podepisaných v petici, žádáme naše zvolené zástupce o pozastavení nasazování technologií páté generace a diskusi s veřejností. Aby naši zástupci upřednostnili ochranu životního prostředí a právo na ochranu zdraví člověka dle zákona č. 23/1991 Sb čl. 31 před tvorbou investičních projektů a zahájili veřejnou diskusi za přizvání nestranných odborníků ze zdravotního sektoru, z energetiky a telekomunikací ohledně problematiky nových i stávajících technologií a byly projednány i bezpečnostní limity technologií již užívaných.

Zde je i znění přeložené petice, kterou podepsalo 27000 osob po celém světě: https://static1.squarespace.com/static/5b8dbc1b7c9327d89d9428a4/t/5c0ad1c603ce643e38f9f489/1544212943443/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD+v%C3%BDzva+-+Zastavme+5G+projekt+na+Zemi+i+ve+vesm%C3%ADru.pdf

Za zdravé životní prostředí    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Za zdravé životní prostředí, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.