Špatný průběh zkoušky Pozemní stavitelství 1 a celkový přístup paní Ing. Hany Ševčíkové, Ph.D.

Dobrý den, ahoj,

jsem studentem 1. ročníku navazujícího studia konstrukcí staveb, i přesto mi není lhostejný přístup paní doktorky Ševčíkové k mým a zároveň tvým budoucím kolegům. Ta v předmětu Pozemní stavitelství 1 vyhazuje studenty bez zjevného důvodu a tím škodí nejen jim, ale i škole samotné, která tak o studenty přichází. Cílem této petice je změna. Je již na nadřízených paní doktorky, jestli to bude změna jejího přístupu k předmětu, nebo změna samotného přednášejícího a tedy i zkoušejícího.

Již v době mých studií 2. ročníku bakalářského studia byl průběh zkoušky tristní, tehdy se však ještě stávalo ve většině případů, že na třetím pokusu byl konečný výsledek 51 bodů celkově ze zápočtu a zkoušky. Dnes je však tato situace zcela jiná a není výjimkou od třetího termínu zkoušky odcházet s neúspěchem. Bohužel stále platí bodování při písemné zkoušce, kdy je nutné splnit 60% správnosti otázek za nesmyslně krátký čas 20 minut na 10 obsáhlých otázek. Navíc posledních pár let jsou dokonce body odečítány za nesprávné odpovědi. Ve studijních plánech je však požadovaná úspěšnost minimálně 30 bodů ze 65 celkových, což je pouze 46%. Proslýchá se fakultou, že NEúspěšnost zkoušky u doktorky Ševčíkové je snad i přes padesát procent studentů, což je zrůdné číslo. Tito studenti prošli těžšími zkouškami jako je matematika, fyzika nebo chemie. Po těchto přijde předmět Pozemní stavitelství 1, kde se ocitne dalších 50% z nich nad otázkou zda školu ukončit, nebo předmět přenést do dalšího ročníku. Ti odvážnější bohužel většinou taktéž končí ve třetím ročníku s neúspěchem a jsou poté vyloučeni ze studia, přitom by se z nich mohli stát odborníci na svůj zvolený obor. Drtivá většina studentů zároveň úspěšně složila následující Pozemní stavitelství 2, případně v některých specializacích dokonce Pozemní stavitelství 3. Paní doktorka Ševčíková však stále evidentně zastává tvrzení, že ani studenti kombinovaného studia neumí a nerozumí pozemnímu stavitelství, přitom jsou to lidé s praxí, spoustou zkreslených projektů nebo postavených staveb a troufám si tvrdit, že by mohli o pozemním stavitelství s přehledem učit.

Další negativní stránkou takového chování ze strany zkoušejícího je odliv studentů a s nimi i peněz pro naší fakultu. Takové nespravedlivé jednání musí skončit a to se doufám podaří pomocí této petice. Technicky vzdělaných lidí ubývá a byť jen jeden jediný člověk, který by díky této petici prošel úspěšně Pozemním stavitelstvím 1 a přiblížil se tak úspěšnému ukončení studia o další dílčí krůček, za to stojí mě a věřím že i tobě.

Prosím proto tebe, jestli s tímto textem souhlasíš, podepiš tuto online petici. Nezáleží na tvém ročníku, ať jsi prvák na bakalářském studiu nebo si právě teď volíš téma své diplomové práce... někdo to s námi v praxi dělat musí.

S poděkováním za své budoucí kolegy

První podepsaný

Bc. Miroslav Vacek

Pozn.1.: Petice bude 1.3.2020 večer vytištěna a předána 2.3.2020 na sekretariát katedry Pozemního stavitelství a dále rozeslána emailem vedoucímu katedry Pozemního stavitelství a proděkance pro studium.

Bc. Miroslav Vacek    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Bc. Miroslav Vacek, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.