Přejmenujme náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova

Novodobá historie České republiky je díky tradici započaté prezidentem Václavem Havlem pevně spojena s myšlenkou podpory a prosazování demokracie a lidských práv ve světě.  Tato myšlenka musí znamenat i dnes mít odvahu podporovat odvážné.

Podporovat ty, kteří se nebojí postavit se hlasitě proti zvůli autoritativním a nedemokratickým samovládcům a režimům. Podporovat ty, kteří se nebojí riskovat své vlastní blaho, nebo dokonce svůj vlastní život, v zápase o svobodu. Na ně nesmíme jako demokraté zapomínat ani za života, ani ve smrti.

Je to přesně rok od vraždy Borise Němcova. Jeho osud se stal jak symbolem boje za demokracii v Rusku, tak symbolem ohavnosti Putinova autoritářského režimu. Jako občané České republiky se domníváme, že je na místě, aby naše republika a její hlavní město vyjádřily Borisi Němcovi úctu a čest jeho památce. A že je na místě trvale připomínat současnému Putinovu režimu, že podporu svobody, demokracie a lidských práv ve světě - a tedy i v Rusku - myslíme stále vážně.

Proto my,  níže podepsaní občané a občanky České republiky, vyzýváme a žádáme Radu Hlavního města Prahy, aby zahájila relevantní řízení a jako trvalý symbol podpory demokracie a lidských práv ve světě přejmenovala náměstí Pod Kaštany, na náměstí Borise Němcova.

Petr Kutílek, František Nejedlý, František Marčík    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Petr Kutílek, František Nejedlý, František Marčík, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.

Tuto petici budeme inzerovat 3000 lidem, kteří si prohlížejí jiné petice na naší stránce, ale ještě si neprohlédli tuto.