MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA


Nepřihlášený uživatel

/ #96429 Erik Best: Hra podpořená z ciziny. Herman, Soros, Horáček...

2016-10-27 11:46

Erik Best (novinář, původem z USA) č: Hra podpořená z ciziny. Herman, Soros, Horáček...

Oficiální přijetí dalajlámy na ministerstvu kultury a nevyznamenání Jiřího Bradyho. Může jít o dobře připravenou hru podpořenou ze zahraničí. Takovou úvahu připouští analytik a pozorovatel českého politického zákulisí Erik Best. ParlamentnímListům.cz nastínil svá vysvětlení kauzy, která už víc než týden hýbe zemí, a pronesl důležitou poznámku k páteční „oslavě 28. října v podhradí“ na Staroměstském náměstí.

Erik Best hned zkraje uvedl, že nemá žádnou radost z čínských investic a čínského vlivu u nás, nicméně chce na celou kauzu hledět maximálně objektivně. „Přístup k Číně kritizuji jak u Sobotky, tak u Zemana. Zároveň si ale myslím, že snaha z druhé strany změnit politiku české vlády je špatně. Jestli chceme menší závislost na Číně, měli bychom nabídnout občanům něco přitažlivějšího. A tento aspekt selhává. Pokud nám někdo dá na výběr mezi Číňany a Syřany, hodně lidí bude chtít Číňany,“ vyjasňuje nejprve svoji osobní pozici.

„Česká vláda měla jasně stanovenou politiku, jejíž součástí bylo nescházet se s dalajlámou. Minimálně na oficiální úrovni. Kdyby se s ním Herman sešel soukromě jako Bělobrádek a Dienstbier, nebyl by takový problém. V novinách sice Herman říkal, že setkání s dalajlámou probral se svojí stranou, ale už bez toho, aby řekl, že se to uskuteční přímo na ministerstvu. Teď hrdě opakuje, že se s ním setkal ve svém úřadě a je to správné. Tím porušuje českou zahraniční politiku, která byla dohodnuta,“ připomněl Best.

Kdyby na to prý Best hleděl optikou vlastního postoje, bylo by setkání Hermana s tibetským dalajlámou správné, protože se tím snižuje česká závislost na Číně. „Jenže on tím porušil vlastní pravidla. Porušil pravidla a politiku vlády, jejímž je členem. Měl by přiznat, že je součástí zvláštní hry, jakou v tom hraje roli a proč o tom nemluvil ani se svou vlastní stranou,“ soudí analytik.

O jaké hře to mluví a co podle něho Herman setkáním sledoval či případně proč a v čím zájmu tak učinil, vysvětluje Erik Best následovně. „Když to celé začalo, Herman nejspíš jen chtěl vyznamenání pro svého strýce, což byl zhruba červen. Ve středeční MF Dnes říká, že sám nevěděl do poslední chvíle, jak setkání s dalajlámou bude vypadat. Jenže to nedává smysl. My neznáme přesný časový rozvrh a kdy Zeman údajně vyškrtl to jméno. Neumím si představit, že by to Zeman udělal na základě soukromého setkání. Možná se mýlím. Ale klíčové je, že se Herman s dalajlámou sešel oficiálně na ministerstvu. Mám pocit, že Herman začal tak, že chce medaili pro svého strýce, a pak pochopil, že to lze použít na odstranění Zemana. Do jaké míry v tom dostal podporu od svých kamarádů ze zahraničí, nevím. Chová se podezřele sebejistě,“ zamýšlí se Best.