MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

obyčejný občan

/ #96426

2016-10-27 11:42

Ambasáda Kanady nedostala od Pražského hradu žádné informace o tom, že by občan Kanady Jiří Brady měl od českého prezidenta převzít státní vyznamenání. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt přitom informoval, že ambasády se informují vždy. Podle komentátora Štěpána Kotrby tak „kauza Brady“ navzdory křiku prezidentových odpůrců končí.

Telefonát, jehož obsah nikdo neznal, rozhovor na ambasádě, na který si žádný ze svědků nevzpomněl. Kolem těchto dvou událostí vznikla kauza medaile pro Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana. Ten byl navržen na Řád T. G. Masaryka, nakonec jej však nedostal. Mnozí to začali dávat do souvislosti s kritizovanou schůzkou ministra Hermana s dalajlámou, a tak vznikl příběh, že prezident již schválené ocenění pro Bradyho na posledních chvíli škrtl jako pomstu za chování synovce.

Hrad od počátku popíral, že by se o ocenění Bradyho vůbec kdy uvažovalo. Mezi přibližně dvaceti z pěti set návrhů, kterým bylo vyhověno, prý nebyl nikdy. Do toho vstoupil ministr kultury tvrzením, že Hrad ústy šéfa protokolu Forejta Bradyho informoval, že ocenění dostane.

Následovalo několik dalších peripetií celé kauzy, ze které Zemanovi odpůrci vyvodili, že prezident se osmaosmdesátiletému muži, který přežil Osvětim, mstí za synovce. To mělo za důsledek oficiální bojkot ceremoniálu na Pražském hradě ze strany pravicové opozice a vládních lidovců.

Šéf hradního protokolu Forejt mezitím na tiskové konferenci popsal, jakým způsobem se při oznamování ocenění obvykle postupuje a zdůraznil, že se tak nikdy neděje na základě jednoho telefonátu, kterým argumentuje Brady. Pozvánky oceněným se prý posílají vždy písemně.

Navíc byl podle Forejta Bradyho případ specifický v tom, že byl občanem Kanady. V takových případech se podle Forejta vždy informuje ambasáda příslušné země, aby nedošlo k problémům. Ambasáda Kanady v tomto případě podle něj nijak informována nebyla.

V průběhu úterního odpoledne kanadské velvyslanectví potvrdilo, že ve věci medaile pro Jiřího Bradyho nikdy nebylo osloveno. 

Podle komentátora Štěpána Kotrby je toto prohlášení jasným důkazem a tečkou za celou kauzou, která během několika dní rozvrátila celou politickou scénu. „Výsledkem je, že Hrad se žádné vyznamenání nerozhodl dát, premiér a předseda Parlamentu jsou slaboši, kteří se nechají vydírat jedním katolickým hajzlem, toho času ministrem kultury,“ shrnul v narážce na vyjadřování Bohuslava Sobotky a Jana Hamáčka.

Ještě trpčí je podle Kotrby zjištění o úrovni umělecko-intelektuální fronty, která na podporu ministra Hermana a jeho strýce povstala. „Pražská kavárna v čele s rektory univerzit a částí poslanců a senátorů je banda idiotů, které je snadné zmanipulovat. Na první dobrou,“ zhodnotil to Kotrba.

„Tož se hezky bavte na Staromáku,“ popřál zdaru do alternativních oslav státního svátku.

 

s výše napsaným 100% souhals