MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA


Nepřihlášený uživatel

/ #96128 To je smutná realita obou podivných a nejspíše neústavních dokumentů.

2016-10-26 09:30

Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09
„Je to, jak známo, na libovůli pana prezidenta, komu to udělí. To, že se s tím pokoušel někoho vydírat, je jiná historka. Já nepochybuji v nejmenším, že se to takhle odehrálo. Znáte, jak čínský drak sežral Hermana? Čínský drak se ozval Hermanovi a řekl, když přijmeš dalajlamu, tak tě sežeru. Ale Herman se nedal, přijal dalajlamu a čínský drak ho sežral. A když se tak probudil v tom dračím břiše, najednou vidí Zemana, Sobotku, Štěcha a Hamáčka. Dívá se na ně a říká: ‚Co vy tady děláte?‘ ‚My jsme přišli z druhé strany,‘ odpoví oni.“

Dokument první - obsahuje sousloví "strategické partnerství" tedy "alinaci" s ČLR, ale je otázka, jestli Miloš Zeman takovou věc vůbec mohl podepsat, neboť nemá v Ústavy moc obsahu dokumentu dostát, ústava mu takovou možnost nedává. Vláda ani Sněmovna dokument neprojednaly. 

Druhý dokument je neméně problematicý a stejně tak se může jednat o dokument neústavní, neboť např. ani jeden ze signatářů není za agendu z prvního dokumenty plně odpovědný a co více nemá žádný zákon, který by mu takovou agendu umožňoval plnit - tedy např. mezinárodní smlouvu obsahující onu agendu ratifikovanou parlamentem. "

Ústava zároveň nedovoluje vykonávat státní moc mimo zákon, neopak nařizuje přesný opak. 

Dokonce bych řekl, že ústavní sžížnosti na Sobotku, Hamáčka a Štěcha nejspíše již někdo pilně připravuje, neboť si na tom nějaký právník udělá velkou politickou kariéru a bude mu to přáno.