Žádost o udělení zákazu nebo velkého omezení používání zábavné pyrotechniky v městě Čáslav

Vážený pane starosto, vážení zastupitelé města,

dovolujeme si Vám předat petici, která vzniká na základě proběhlého silvestru a oslav Nového roku. Tento rok, byly oslavy silvestru o dost hlučnější.

Rádi bychom Vás požádali o řešení této situace pomocí vydání vyhlášky na zákaz či omezení používání zábavné pyrotechniky. Nejsme zcela proti ohňostrojům. Ten města byl moc hezký a spolu s nádhernou hudbou to byl krásný zážitek. Děkujeme Vám za něj. Ale to, co se dělo 1.1.2019 po půl noci nepřipomínalo ani tak oslavy, jako válku. Hlučnost petard a soukromých ohňostrojů byla obrovská. Zvuk se odrážel od vysokých budov a člověk měl pocit úzkosti. Děti se vzbudily, klepaly se strachy, naše domácí zvířata nevěděla kam se schovat a ani doma v obýváku se necítila v bezpečí. Ptáci, labutě, lítali splašeně, naráželi do drátů elektrického vedení, řada z nich skončila zraněná nebo usmrcená...

Vzduch byl plný smradlavého a jedovatého plynu.

Chápeme, že někteří lidé možná vidí v tomto způsobu oslavy Nového roku krásu.

My však v tom vidíme velkou bezohlednost vůči spoluobčanům, vůči malým dětem, vůči zvěři žijící v naší krásné Čáslavi, vůči našim milovaným zvířecím kamarádům.

Totéž je s petardami. Nemůžeme ovlivnit to, zda po nás někdo v žertu hodí petardu a vyděsí tak nás všechny. Ale věříme, že můžeme ovlivnit to, zda příchod Nového roku bude krásný pro všechny občany města Čáslav. Či pro pouze hrstku lidí, kteří na úkor svých sousedů vyžadují hlučnou oslavu.

Taktéž věříme, že ochrana životního prostředí je pro nás, pro Vás důležitá. A tak že společnými silami se budeme snažit, aby zde bylo hezky všem, nejen lidem.

Prosíme tedy o řešení této situace tak, aby si příští rok silvestra a Nový rok užili všichni.

Jsme pro zákaz soukromého používání zábavné pyrotechniky. Pod pokutou nejlépe. A pro ponechání této části oslav pouze na městu. Městský ohňostroj byl nádherný, mohly jej vidět i děti díky času konání a tak si myslíme, že to úplně stačí.

Děkujeme za kladné vyřízení naší žádosti a přejeme Vám krásný Nový rok 2019.

Kateřina Frodlová    Kontaktujte autora petice