Žádáme o ukončení čtení jmen zavražděných Romů z koncentračních táborů na židovských pietních akcích jom-ha-šoa, mezinárodní den Romského holokaustu je 2.Srpna a né v jiný den,

Jsme si vědomi toho, že s židovským lidem mají Romové mnoho společného mimo jiné je to právě utrpení, kterým si obě etnika musela projít během 2. světové války. Osudy obou prastarých národů jsou poznamenány pronásledováním a exodem, osudy jednotlivých Židů a Romů nesou stejně hluboké stopy slz a bolesti. Co je však odlišuje, je právě jejich kultura a tradice, které si oba národy chrání jako svůj poklad, především proto, že vytvářejí jejich identitu. Není naším záměrem rozdmýchávat spory mezi Židy a Romy, naopak bychom rádi našli společnou interkulturní řeč v otázce důstojné podoby připomínání památky obětí romského holocaustu. Co však budí rozpaky, jak mezi Romy s Židy leckdy i nevoli, je veřejné čtení jmen obětí romského holocaustu na slavnostní den Mezinárodního dne Romů, čtení jmen zemřelých ve veřejném prostoru není součástí romské tradice a kultury. Slova „Nechte naše mrtvé spát“ jsou jednoznačně výmluvná, Žídé to kometují v tisku

nepovažujeme za vhodné, aby byla při Jom ha-Šoa čtena jiná než židovská jména.Nelze při této příležitosti spojovat utrpení Romů, homosexuálů, polských odbojářů a dalších obětí německého nacionalismu. Jom ha-Šoa ve ha-gvura (jak už z názvu vyplývá) se týká výhradně židovských obětí.Zápis ze schůze předsednictva Terezínské iniciativy ze dne 8. října 2019, s nímž byli seznámeni v prosinci 2019 členové správní rady Institutu TI

Proto Romové vnímají veřejné čtení jmen jako neuctivé a nedůstojné, jakkoli chápou snahu připomínat si symbolicky jména obětí. Romové na své předky, kteří zahynuli v nacistických táborech, nechtějí zapomenout, stejně jako Židé, ale jejich vzpomínání je zkrátka kulturně odlišné. nehledě datum Romského holokaustu je 2.Srpna porajmos-samudaripen, Organizace spojených národů vyhlásila 27. leden Mezinárodním dnem vzpomínky na oběti holocaustu. Kdy se vzpomíná na všechny postižené touto trahédijí Romské rodiny si připomínají své předky v den výročí jejich narození, případně v den památky zemřelých 2. listopadu (tzv. Dušičky). Jejich přítomnost se však po fyzickém odchodu z tohoto světa ze života neztrácí - přetrvává ve vyprávěních a příbězích nebo na starých fotografiích, které neleží kdesi v zaprášených krabicích, ale v rodině mají své čestné místo, spojené s úctou k předkům. Nechceme, aby toto prohlášení bylo vnímáno jako výraz neúcty k těm, kdo se snaží genocidu romského lidu připomínat. Upozorněním na kulturní rozdíly mezi oběma národy pouze zahajujeme dialog v naší současné multikulturní společnosti. Pevně věříme, že navzdory rozdílnostem budeme společně usilovat o to, aby historické události, tvořící dějiny a kulturu obou národů, zůstaly v naší paměti a staly se poučením pro budoucí generace, které je už nikdy nesmí opakovat.

My, níže podepsání proto žádáme o ukončení veřejného čtení Romů, zavražděných v koncentracích, na pietních shromážděních jom-ha-šoa, a to zejména v den, kdy slavíme mezinárodní svátek Romů. Je pro nás dnem, ve kterém oslavujeme život způsobem, který je nám vlastní. A přejeme si, abychom zármutek nad oběťmi romského holocaustu mohli veřejně projevit v den, který k tomu byl určen, tedy 2. srpna. kdy po celém světě probíhají pietní setkání za umučené a padlé Romy.

volné uskupení Dikhas a další

František Lacko    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji František Lacko svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.