NECHCEME V BENÁTKÁCH NAFTALEN

Kontaktujte autora petice

Petice slaví úspěch - podpořte úsilí "Stop zápachu!"

2016-04-25 09:23:00

Milí signatáři petice "Nechceme v Benátkách naftalen",

 

možná se k Vám již donesla zpráva, že společnost Carborundum Electrite stáhla svou žádost o povolení provozu s použitím naftalenu v Benátkách nad Jizerou. Je to velký úspěch petice, kterou jste podepsali, i dalších navazujících kroků (správních úkonů spolků Benátky sobě a Arnika).

Při diskuzích o tomto záměru jsme naráželi na skutečnost, že není mj. možné měřit zátěž zápachem a že úřady tento problém nedokážou pořádně řešit. Proč? Protože jim chybí v zákoně o ochraně ovzduší konkrétní nástroje k regulaci pachových látek, přestože dříve v něm byly. Nyní je možné vrátit do zákona zpět jak jasnější definici obtěžujícího zápachu, tak případně emisní limity pro pachové látky.

Proto bych Vás ráda požádala o podporu petice "Stop zápachu!". Stačí kliknout na
http://arnika.org/petice-stop-zapachu a podepsat.
Vylepšení zákona pomůže čelit podobným záměrům, jakým byl "naftalen" v Benátkách nad Jizerou.

Petice je celostátní - budu moc ráda, když o ní dáte vědět svým známým. Má to smysl!

Přeji hezký den. Lenka Petrlíková Mašková, členka petičního výboru "Nechceme v Benátkách naftalen"


Lenka Petrlíková Mašková

22. 2. se koná seminář pro občany k řízením o povolování průmyslových provozů

2015-02-10 15:43:33

Seminář pro občany organizuje přímo v Benátkách nad Jizerou spolek Arnika. Tématem semináře je, jak se jako občan nebo spolek může účastnit rozhodování o povolování průmyslových provozů, konkrétně na příkladu uvažovaného naftalenového provozu a dalších plánových staveb v Carborundu Electrite, případně o skládce odpadů.

 

 

Seminář se bude skládat ze tří přednášek obsahujících témata:

a) různé nástroje aktivity občanských spolků a občanů při rozhodování o průmyslových provozech,

b) právní rámec, účast ve správních řízeních, především v řízení o vydávání stavebního povolení

 

c) vydávání integrovaného povolení (IPPC), integrovaný registr znečišťování a získávání informací o životním prostředí 

 

Seminář se koná v neděli 22. 2. 2015 od 9.30. Přihlášky na e-mailu: lenka.petrlikova@seznam.cz nebo na mobilu 604 584 857. Seminář je bezplatný.


Lenka Petrlíková Mašková

Zohledněte svůj postoj k naftalenu v Benátkách při místních volbách

2014-09-25 14:36:19

Vážení signatáři petice,

 

díky Vaší podpoře petice "Nechceme v Benátkách naftalen" a dalším občanským aktivitám je záměr zavedení naftalenové výroby do Benátek v současnosti zamítnutý. Přesto Carborundum Electrite nespí a připravuje další dokumenty pro obnovu řízení. Proto i nově zvolené Zastupitelstvo Benátek nad Jizerou se bude mj. potýkat s touto otázkou.

 

Z toho důvodu se na Vás obracím s prosbou - ZOHLEDNĚTE SVŮJ POSTOJ K NAFTALENU V BENÁTKÁCH PŘI KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH VE DNECH 10. - 11. ŘÍJNA. PTEJTE SE TĚCH, KTERÉ CHCETE VOLIT, JAKÝ JE JEJICH POSTOJ.

 

Politické uskupení "Benátky sobě - sdružení Strany zelených a nezávislých kandidátů" má v této otázce naprosto jasno. Jejich program i kandidáty si můžete přečíst na webu: 

http://www.benatkysobe.estranky.cz/clanky/volebni-program-pro-komunalni-volby-2014.html

 

 


Lenka Petrlíková Mašková

Naftalen v Benátkách n. Jiz. NEPOVOLEN

2014-05-25 14:27:34

Vážení signatáři petice „Nechceme v Benátkách naftalen“,

 

chtěli bychom vás informovat o vývoji v kauze „Výroba brusných kotoučů s použitím naftalenu“. Dne 30. 4. 2014 ZAMÍTL Krajský úřad Středočeského kraje odvolání společnosti Carborundum Electrite ve stavebním řízení a „naftalenový provoz“ se v Benátkách n. Jiz. tudíž stavět v současnosti nemůže. Je to díky petiční aktivitě i připomínkám ve stavebním řízení od sdružení Arnika a Benátky sobě.

 

Společnost CE se může pokusit získat znovu stavební povolení (začít zákonné procedury od znovu), nicméně do nového řízení by se obě sdružení znovu zapojila, případně by následovaly další právní kroky. Další informace o kauze můžete najít na http://arnika.org/naftalen-v-benatkach-nad-jizerou

 

Děkujeme za Váš podpis pod petici a přejeme vám pěkné dny.

 

Za petiční výbor

 

Jan Vitoušek

 

 

 

 


Jan Vitoušek

Co se uskutečnilo a co bude dál?

2012-09-20 01:29:54

Dne 12.9.2012 se konalo veřejné projednání posudku k záměru "Výroba porézních kotoučů" ve společnosti Carborundum Electite. Projednávání se účastnilo zhruba 150 lidí, trvalo 3 hodiny a bylo velice bouřlivé. Naprostá většina účastníků vyjadřovala svůj nesouhlas s tímto záměrem.

 

Zápis z projednání by měl být k dispozici nejpozději v pondělí 24. 9. (podle vyjádření úředníka z krajského úřadu) na stránkách:

http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_STC1480.
Každý se k tomuto zápisu může vyjádřit připomínkami zaslanými na Krajský úřad Středočeského kraje.

Na závěr procesu EIA bude do 2.10.2012 vydáno stanovisko EIA, jak nám bylo sděleno dopisem na základě předaných petičních archů dne 31. 8. 2012.
O dalších navazujících krocích Vás budeme informovat - i nadále je možné podepisovat online petici i petiční archy. Petice ani naše další aktivity zatím nekončí.

Lenka Petrlíková Mašková

ST 12. 9. od 17 hodin - Veřejné projednávání EIA

2012-09-08 01:36:42

Ve středu 12. září od 17 hodin proběhne Veřejné projednávání v rámci procesu EIA na záměr "Výroba porézních kotoučů" za využití naftalenu. Místo: sál Záložna, Benátky n. Jiz.

Více informací naleznete na www.naftalen-benatky.estranky.cz.

 


Lenka Petrlíková Mašková

Informace k dokumentaci EIA

2012-09-02 02:37:13

Jednotlivé dokumenty z procesu EIA (posouzení vlivu na životní prostředí) záměru výroby porézních kotoučů najdete zde:

http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_STC1480

 

Nyní je aktuální hlavně Posudek a dokumentace, ke kterým se budou projednávat připomínky na veřejném projednání (bude oznámeno na webu a na úřední desce Města Benátky n. J. a KÚ). Posudek si můžete přečíst/stáhnout z adresy:

http://portal.cenia.cz/eiasea/download/EIA_STC1480_posudek_3302076970280661553.pdf?uuid=28e286bc-23cc-4bb9-863f-8ec279bf6477

 

Zastupitelstvo Města Benátky n. J. záměr v březnu 2012 zamítlo a zamítlo i revokaci usnesení v červnu 2012. Doufejme, že na dalším veřejném zastupitelstvu 6. 9. nebude snaha znovu revokovat toto zamítavé stanovisko k záměru.


Lenka Petrlíková Mašková

Signatářům

2012-09-01 14:02:58

Vážení signatáři petice,

v pátek 31. 8. 2012 předal člen petičního výboru Jan Vitoušek kopie podpisových archů s 237 podpisy na Krajský úřad. Ve čtvrtek 6. 9. bude veřejné zastupitelstvo Města Benátky nad Jizerou, které o naftalenu může jednat (zástupci petičního výboru budou na jednání přítomni). O petici (petičních arších i elektronické verzi) budeme informovat i Město.

Pokud jste podepsali petici na petiční arch (fyzicky), smažte prosím svůj podpis zde na internetu, aby nedocházelo k duplicitám. Budeme v nejbližších dnech procházet petiční archy a signatáře na internetu, ale může se stát, že bychom všechny duplicity neobjevili. Na internet jsme také DOPLNILI ULICI - prosím dovyplňte ji.

Děkujeme za Váš zájem a podporu.


Lenka Petrlíková Mašková



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.