KŘIVOKLÁTSKO SI NÁRODNÍ PARK ZASLOUŽÍ

Kontaktujte autora petice

Neváhejte!

2023-03-18 16:44:22

Čas utíká a s novým ministrem se MŽP brzy dostane do situace, kdy bude připraveno předložit návrh na zřízení NP Křivoklátsko Parlamentu ČR. Je tedy nejvyšší čas dát svůj hlas správné věci, buducnosti křivoklátské přírody a jejímu zachování pro další generace, pro velmi potřebný vědecký výzkum přirozených přírodních procesů. Jinak krátkodobé soukromé a skupinové zájmy i momentálně ekonomický efekt tuto šanci zmaří.

Ivan Kasalický

Křivoklátsko si národní park zaslouží

2022-12-18 09:03:25

V současné době se dostávají diskuze o zřízení národního parku Křivoklátsko do etapy velmi důležité pro budoucnost této výjiměčné oblasti. Ačkoli jde reálně jen o lepší legislativní zakotvení již stávajícího režimu na necelých 19% plochy CHKO Křivoklátsko a změnu státní instituce, která bude mít tuto plochu svěřenou státem do péče, je kolem tohoto záměru mnoho různých aktivit, založených na manipulaci s fakty, strašení veřejnosti údajnými zásadními zásahy do životních podmínek místních obyvatel a návštěvníků apod.

Přitom 98% navrhovaného území NP tvoří státem vlastněné lesní plochy, na kterých je režim ochrany přírody uplatňován již nejméně 40 let ve vyhlášených maloplošných chráněných územích nebo jsou z běžného lesního hospodaření vyjmuty jako lesy zvláštního určení. Ostatní, doposud hospodářské lesy, navrhované do budoucího NP, pak mají sloužit jako nárazníková ochraná pásma, jejichž postupná přeměna na porosty blízké přírodnímu stavu jim zaručí vyšší stabilitu a odolnost vůči nepříznivým vlivům.

V podmínkách současného lesního hospodaření a jen pod statutem CHKO však není zachování vysokých přírodovědných a ekologických hodnot, nemajících obdoby ve střední Evropě a možná ani v širším měřítku, pro budoucí generace zdaleka jisté, protože tlak civilizace a klimatická změna se stále zrychlují a zintenzivňují. Bez účinnějších opatření na ochranu přírody není možné zjistit naději pro zachování biodiverzity a potřebné úrovně poskytovaných ekologických služeb Křivoklátska do budoucna.

Křivoklátské lesy nemohou být jen zdrojem dřevní hmoty a místem pro uspokojování soukromých a skupinových zájmů ve volnočasových aktivitách, ale musí zde být vytvořen prostor, kde bude dána přírodním procesům šance na jejich nerušený vývoj, také pro naše lepší poznání. Nikdo není chytřejší a schopnější než příroda sama!

Těm, kteří si odpovědnost vůči budoucnosti uvědomují, nabízíme možnost podpořit vyhlášení NP Křivoklátsko podpisem pod naši petici.

Křivoklátsko v ohrožení

2022-09-08 14:00:12

Ačkoli se může zdát, že naše společnost má momentálně úplně jiné starosti, drancování přírody pokračuje v neztenčené míře dál. Energetická krize nepřinesla ani snížení frekvence na silnicích, ani menší počty různých návštěvníků přírody, kteří si ji chtějí "užívat". Dokonce hrozí zhoršení situace, vzhledem ke stoupající poptávce po palivovém dřevu. Proto je vyhlášení NP Křivoklátsko stále důležitější, mají-li se vysoké, ale ohrožené přírodní hodnoty tohoto území zachovat pro budoucí generace.

Propagace petice

2022-07-10 08:49:35

Přátelé Křivoklátska a jeho ochrany, propagujte prosím tuto petici mezi ostatními. Ať se ukáže, že jsou lidé, kterým záleží na budoucnosti a zachování přírodního bohatství pro příští generace.

Děkuji předem a přeji hezké léto.

Stav petice k pátku 6.5.2022

2022-05-06 09:28:05

Zdravím všechny příznivce NP Křivoklátsko a děkuji za podporu mé petice. Podpisů pomalu přibývá. Máte-li možnost a vůli šířit petici mezi svými přáteli a známými, budu vám vděčný. Sám jsem na tom tak, že se na facebooku neorientuji, ani na jiných sociálních sítích, takže tuto cestu nemohu využívat. Petice je umístěna také na některých webových sránkách neziskových organizací zabývajících se přírodou a její ochranou. Základní umístění je na https://www.is-krivoklat.cz/aktuality/np-krivoklatsko/.

Ivan Kasalický

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

• Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.