Petice za záchranu Tradičního výčepu U Vodičků.

Kontaktujte autora petice

Informace o průběhu vyjednávání.

2021-08-11 10:32:15

Vážení přátelé, našeho Tradičního výčepu u Vodičků…

 

Po nějaké době se Vám hlásím s informacemi, jak jsme na tom. Blbě, ale bojujeme. Však postupně.

V prvé řadě bych Vám všem chtěl obrovsky poděkovat za opravdu neuvěřitelně vysokou podporu, které se nám dostalo po oznámení, že se radnice Brna-Sever rozhodla nás stůj co stůj zlikvidovat, i když nám před rokem za účelem provozování hospody prostor sama pronajala.

Status měl 541 sdílení, přes 81.700 shlédnutí, podpisů pod petici je ohromujících více jak 1.500, což je u prakticky nové hospody masakr.

Bohužel, radnice, jmenovitě starosta Martin Maleček, se rozhodl vykopat válečnou sekeru a já nerozumím proč a mám dobrou vůli se domluvit, jak hned popíšu.

Na základě toho, že jsme si ověřili, že naše hospoda je opravdu hospoda na svém místě s velkou podporou, požádali jsme pana starostu o jednání. Navrhli jsme, ať radnice stáhne výpověď, uzavřeme dodatek smlouvy na nulový nájem do doby pravomocného kolaudačního rozhodnutí, a my hospodu dočasně uzavřeme, než skončí celé správní řízení.

Musím to vysvětlit trošičku podrobněji. Stavební úřad Brna-Sever vydal loni rozhodnutí o zkušebním užívání prostoru, které mělo bezproblémově přejít v trvalé, ale kvůli odvolání sousedního majitele, který rozhodnutí napadl, se zjistilo, že Stavební úřad měl požadovat ještě nějaké papíry, ale už nebylo možné vrátit se k povolení (prodloužení) dočasného provozu.

Jde ale o ryzí formalitu. V prostoru pronajatém starostou Malečkem a jeho kolegy z rady pro hospodu provozujeme hospodu. Jednomu člověkovi se to nelíbí, a tak napadá vše, co lze. To je nepříjemné, zvlášť když víme, jak všechno dlouho u nás trvá, ale je to pouze formální problém. Smlouvu s městskou částí v ničem de facto neporušujeme.

V květnu jsme obdrželi rozhodnutí o kolaudaci stavby, opět od úřadu Brno-Sever, který tím potvrdil, že od začátku nebyl problém a šlo o formality. Toto rozhodnutí ale bylo opět sousedem napadeno a nyní o věci rozhoduje magistrát. Výsledek je na 99 % předem jasný, protože provoz této hospody nemůže reálně nic z hlediska práv sousedů porušovat.

A po celou dobu platíme plný nájem, na nějž si logicky musíme vydělat.

Proto jsem navrhl starostovi, potažmo celé radě, pokud chtějí učinit formalitám zadost, že výměnou za dočasný nulový nájem dočasně hospodu uzavřeme. Až magistrát vše potvrdí, budeme normálně platit dál.

Ale starosta místo toho začal psát dopisy, kde filozofuje o tom, že chce být za dobře s úplně každým a že mu vadí byť jen jeden nespokojený občan. Hm. To pak ale nejde udělat nikdy nic. Někomu vadí i popelnice na tříděný odpad nebo veřejné osvětlení.

Dále se dlouze rozepsal o tom, že podle jeho představ vypadá hospoda rodinného typu jinak, a že kdyby to byl býval věděl, tak by to byl býval nepovolil. To je těžký. Kdo chodí do hospody, umí rozlišit mezi velkou pivovarskou hospodou, biergarten, turistickou pastí, undergroundovým klubem, nálevnou pro mlaďochy a právě takovou komorní hospůdkou, kterou provozujeme my. Kam si chodí tátové i mámy na jedno s kočárkem, kde se potkávají sousedé, prostě primárně komunitní hospoda a já opravdu nemůžu za to, že sem chodí lidí i z dalekého centra města a Židenic, Juliánova, Řečkovic a dalších částí Brna.

Opravdu nemám v úmyslu lustrovat, kde kdo bydlí a to, že sem ti lidé chodí, asi znamená, že ta hospoda má smysl. Pořád je to ale malá komorní hospůdka a jiná to být ani nemůže.

Dost už slov. Starosta Maleček nám žádnou schůzku neposkytl, k jednacímu stolu jsme tedy nezasedli, museli jsme ve lhůtě podat proti výpovědi žalobu a teď se budeme roky soudit a výsledkem bude něco. My jsme přesvědčeni, že v rámci soukromoprávních vztahů nic neporušujeme, v místě pronajatém  pro hospodu provozujeme klidnou hospodu a pokud nám někdy přijde pokuta za nějaké formální porušování, uhradíme ji bez okolků. Klidně bychom zavřeli, ale to bychom nesměli muset radnici platit každý měsíc nájem, to se bez příjmů nedá.

Do hospůdky jsem vložil své srdce a rozhodně se nechci nechat dle mého soudu zbytečně šikanovat. Znovu nabízím radnici možnost jednání a domluvy, přijde mi to v každé fázi lepší než se soudit, ale to teď není na mně.

Tak držte prosím palce a choďte. 

Máme a budeme mít OTEVŘENO, i když to tak momentálně skrz lešení nevypadá.

 

P.S.: Aktuální snahu starosty, aby právě na tom našem konkrétním rohu bylo zakázáno konzumovat alkohol, považuju už za dost nedůstojnou hru - která se vlastně nevím proč celá hraje.


Václav Vodička - Tradiční výčep U Vodičků.



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...