Nechceme Lidl v Králíkách na úkor živnostníků

Kontaktujte autora petice

Informace o průběhu a výsledku jednání Zastupitelstva města Králíky v případu Lidl

2020-09-25 11:57:08

Vážená paní, Vážený pane.

Dovolte mi, abych Vás informoval o průběhu a výsledku jednání Zastupitelstva města Králíky, které proběhlo v pondělí 14.9. 2020, a na kterém byl zařazen bod s našimi požadavky.

Na tomto jednání jsem zopakoval a argumentoval zásadní body této petice, kterou podepsalo dohromady v tištěné a online podobě téměř 70 lidí a za nimiž jsou i jejich rodiny.  

V průběhu diskuze jsem pochopil, že vedení města nebude zadávat studii o dopadech Lidlu, o kterou jsme žádali, a je již v podstatě rozhodnuto Lidl postavit přesto, že ve strategickém plánu rozvoje města Králíky budování  dalšího supermarketu není uvedeno jako priorita. (je to uvedeno ve výsledku dotazníkového šetření mezi občany). Strategický plán rozvoje města Králíky 2018–2026 (viz https://www.kraliky.eu/data/ext-9373.pdf , strana 44) hovoří o následujících

příležitostech:

  • Výstavba bytových domů
  • Startovací byty pro mladé
  • Středisko pro děti a mládež
  • Rozvoj cestovního ruchu, zejména doplňkových služeb a aktivit
  • Využití přínosu podnikatelské sféry do sociální oblasti
  • Zatraktivnění centra města a místních částí

a hrozbách:

  • úbytek drobných obchodů a služeb
  • stálý úbytek a dlouhodobý trend stárnutí obyvatel
  • nárůst silniční dopravy v souvislosti s rozvojem turismu na Dolní Moravě    

Do závěrečného usnesení jsem se tedy snažil prosadit náš požadavek na písemnou reakci starosty, jak bude město případné dopady na místní podnikatele řešit a jak naloží s výnosem za prodej pozemku – měl by být použit na konkrétní investice do rozvoje města, ale bohužel radní Kubíček v závěru prosadil usnesení, že se naše žádost pouze bere na vědomí bez povinnosti vedení města se tím dále zabývat.   

Záznam z jednání Zastupitelstva města Králíky je stále možné shlédnout na YouTube kanálu města Králíky -  https://youtu.be/773DVfTjBwE?t=12419 .  

Co dál?

Se zástupci této petice připravíme  konkrétní  návrhy a vyzveme pana starostu k setkání.  Pan starosta již vyjádřil ochotu se sejít a shodli jsme se na tom, že z tohoto jednání by mělo vzejít závazné usnesení nebo závazný dokument.

Chtěl bych tímto vyzvat všechny signatáře petice, aby se zapojili do přípravy návrhů nebo se zůčastnili jednání s panem starostou a v případě zájmu mě kontaktovali.  

Dovolte mi ještě několik postřehů a názorů na závěr.

O naší aktivitě se psalo v několika článcích v mediích:

https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/v-kralikach-sepsali-petici-proti-stavbe-lidlu-20200812.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lidl-ve-dvou-regionech-narazil-na-odpor-rozhodne-i-referendum-115692

https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/postavit-lidl-nebo-ne-diskuze-v-kralikach-pokracuje-20200924.html

I z těchto článků je ale bohužel patrné, že je tendence problém zužovat na „obavu konkrétních živnostníků o jejich podnikání a jejich odpor proti Lidlu“. To je samozřejmě součástí problému, ale vytrácí se fakt, že jde o širší záležitost a sice, že si myslíme, jak jsme psali v petici, že pro budoucí rozvoj našeho města je důležité, aby vedení města dělalo taková strategická rozhodnutí, která v Králíkách z dlouhodobého výhledu budou zlepšovat podmínky pro malé podnikání a díky tomu aby také více peněz zůstávalo v místní ekonomice.

Podle mého názoru jsou návštěvníci horského resortu v Dolní  Moravě velkým potenciálem pro rozvoj turismu v Králíkách, ale faktem je, že v současné době tito návštěvníci většinou městem pouze projíždí a případně se zastaví pro nákup v místních supermarketech. Současné vedení města neumí tohoto potenciálu využít pro Králiky a pokud se nebudou v tomto smyslu plánovat konkrétní projekty, tak vybudování Lidlu tuto situaci ještě prohloubí.

Pan starosta Kubín by naši aktivitu měl vítat s otevřenou náručí, neboť se shoduje s programovými body koalice 3PK, za níž pan starosta kandiduje do krajských voleb – viz https://www.3pk.cz/nase-cile

 

Například:

  • Děláme maximum proto, abychom udrželi základní dostupné služby na venkově. Proto již od roku 2009, jako jedni z mála, podporujeme provoz venkovských prodejen a v letošním roce jsme pomohli stovce z nich. Obecní prodejna, hospoda a pošta jsou ale také místem setkávání lidí. Především pro starší občany jsou místní obchody jedinou možností, jak si nakoupit. Budeme i nadále bojovat za to, aby venkov neztratil svoji tvář a život. K tomu hospoda, pošta a místní obchod patří.

Náš názor: Lidl rozhodně nepřispěje k podpoře a rozšíření venkovských prodejen!

  • Doba není jednoduchá a musíme si pomáhat. Naši pomoc potřebují zejména lokální výrobci, farmáři či pěstitelé. Vybírejme proto pečlivě, od koho si pořídíme maso či zeleninu. Každou takovou dílčí pomocí umožníme i těm nejmenším farmářům přežít a dodávat nám poctivé, tradiční a chutné produkty z našeho kraje. Potravinová soběstačnost celé naší země je naprosto nezbytná. A tu chceme podporovat.

Náš názor: Lidl produkty místních farmářů neprodává!  

S přátelským pozdravem,

Marek Krátký  


Marek Krátký

Naše petice na jednání Zastupitelstva města Králíky

2020-09-10 09:51:36

Vážená paní, Vážený pane,

Především bych chtěl poděkovat všem, kdo svým podpisem podpořili tuto petici.

Chtěl bych vás informovat, že její obsah se bude projednávat na jednání Zastupitelstva města Králíky v pondělí 14. září 2020 od 17:00 hodin.  

Náš bod pod názvem "Žádost p. Marka Krátkého k záměru prodeje pozemku developerské společnosti pro výstavbu marketu" byl zařazen pod číslem 5 na závěr hlavního jednání, což znamená, že časově bude tento bod na jednání pravděpodobně až po 18 hodině.

Jednání Zastupitelstva města Králíky se můžete zůčastnit osobně v sálu
zastupitelstva v budově Městského úřadu čp. 5, Velké náměstí, Králíky.

Online přenos ze zasedání Zastupitelstva města Králíky bude
pouze po dobu jednání přístupný na YouTube kanálu města Králíky -
https://1url.cz/@zastupkral.

S pozdravem,

Marek Krátký

 


Marek Krátký



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...