Hradečtí proti zpětnému zdražení tepla od THHK za 2019 - chceme férové hospodaření s teplem

Kontaktujte autora petice

ERÚ a něco závěrem

2021-09-18 06:06:07
Vážení petenti a všichni, kdo jste se podepsali k podnětu na ERÚ ohledně zpětného zdražení tepla za rok 2019.

Obdrželi jsme odpověď ERÚ (viz příloha), kde nám bylo sděleno, že po provedené kontrole v THHK bylo shledáno porušení cenových předpisů tím, že THHK sjednalo a požadovalo cenu tepelné energie, jejíž výše nebo kalkulace nebyla v souladu s podmínkami věcného usměrňování cen.
 
ERÚ konkrétní provinění nesděluje a pokud bude zahájeno správní řízení, bude jeho výsledek vyvěšen na úřední desce ERÚ.
Není vyloučeno, že se v médiích causa THHK opět objeví, jsme v kontaktu se Seznam zprávy a oslovil nás i redaktor České televize.
 
THHK na svých stránkách

 

 

čerstvě bagatelizuje nález a "otírá" se známým mlžícím stylem pana Seidlera o naši petici (nešlo o "vybrané nákladové položky", ale o způsob zdražení a argumentaci vyšší mocí). 
 
K tomu je třeba dodat fakta, která se peticí a naší společnou aktivitou podařilo ozřejmit a čeho dosáhnout:
a) THHK zpětně zdražilo teplo za 2019 s využitím platné legislativy pro 2 záměry:
 - naplnit kasu města "dividendou", která prý není povinná (jak v rozporu s výročními zprávami THHK  sdělili zastupitelé) 
 - avšak tím dosáhnout na tučné roční prémie pro vedení firmy.
b) ředitel Ing.Seidler byl přistižen opakovaně při lži a fatálních chybách: 
- na zastupitelstvu se omluvil, že uvedený úřední dopis o zpětném zdražení "neměl pod kontrolou" (dotklo se to 80.000 obyvatel HK)
- na zastupitelstvu mlžil (na příkladu doplatku konkrétního domu) desetinovou částkou (3 tisíce Kč vs cca 30 tisíc v reálu)
c) zastupitelstvo a vedení města veřejně slíbilo, že nedopustí takové zpětné zdražení a cenové lavírování v budoucnosti (a údajně změnilo stanovy THHK - v tuto chvíli nelze dokladovat z veřejných zdrojů - musíme jim věřit).
c)  zastupitelstvo a vedení města veřejně proklamuje, že již neexistuje "dividendová politika a závazky THHK" - opět, musíme jim věřit.
 
Čeho jsme nedosáhli a není v našich silách - stav, kdy i přes tyto chyby je spoustu let neotřesitelným vládcem THHK Ing.Seidler a v městské firmě nemusí obhajovat svůj post ani nadstandardní plat (potvrzeno bývalým vedením města - nesrovnatelně vyšší proti jiným ředitelům "rozpočtových" městských firem). 
 
V kontextu událostí roku 2019 je za tímto případem asi tečka. Peníze za "bezva fintu", kterou kryje legislativa (i přes chybnou argumentaci THHK) nám tedy asi nevrátí. Zůstává pachuť z toho, že občanům bylo teplo zdraženo, neboť THHK byl ve finanční krizi z vyšší moci a pan Seidler (či někdo z vedení THHK) si ve stejné době dopřál z nižšího pudu nákup nového služebního vozu v řádu 1,5 milionu Kč.
 
Každopádně by se neměly takové cenové rošády opakovat.
 
Surmová + Horáček

Silvie Surmová

Vyjadreni ERu

2021-09-17 15:22:18

AFB989B5-65EF-4592-AC23-95B776391006.png


Silvie Surmová

Vyjádření ERÚ

2020-10-06 12:58:35

B2E1D940-339E-4E37-A81C-2DDE8C3211AA1.jpegC8FEB45C-7831-4868-96B4-F2613CC40B051.jpegBECC5CDB-4E29-4242-9C6D-1B6F5E487BA21.jpeg


Silvie Surmová

Článek z hradeckého deníku

2020-10-06 12:53:14

https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/zpetne-zdrazeni-tepla-v-hradci-uz-se-nema-opakovat-20200916.html?fbclid=IwAR0zY6E-ydbgKUo0vF8SeODzYfOhQ0rczph6gZUGSyYROoJJFMIo9MrvIio

Zpětné zdražení tepla v Hradci už se nemá opakovat
Celkem 650 lidí podepsalo petici, která reagovala na zpětné zdražení tepla za rok 2019 ze strany Tepelného hospodářství Hradec Králové (THHK). Městská společnost k němu přistoupila paradoxně kvůli tomu, že během teplé zimy lidé málo topili. Obchodní podmínky jí to umožňují a teplou zimu označila za vyšší moc.
„Za to, co se událo na začátku letošního roku, bych se chtěl všem občanům omluvit, špatně jsme to odkomunikovali,“ řekl už v červnu ředitel THHK Jiří Seidler.
Pravdou je, že cena tepla i tak zůstává v porovnání s dalšími českými městy mezi těmi levnějšími, způsob zpětného zdražení ale stále udivuje. Nejen petenty, ale i náměstkyni primátora Věru Pourovou (ANO). „Vadí mi, že se měnila cena zpětně, teplou zimu za vyšší moc nepovažuji. Je to jako kdybych si šla koupit chleba a druhý den za mnou přiběhl pekař, ať mu doplatím ještě dvacku, protože mu to nevyšlo,“ říká Pourová.
Ačkoliv THHK přistoupilo ke zdražení, městu odvedlo dividendu ve výši 15 milionů korun. O nějaké krizi tedy nemůže být řeč. Ve veřejném prostoru se objevila během posledních měsíců informace, že dividendu od společnosti požaduje samo město. Podle Pourové to ale není úplně pravda. „Rada města tu dividendu nepožadovala. Pravdou ale je, že členové orgánů měli ve smlouvě o výkonu funkce jako jednu z podmínek pro vyplacení odměn právě odvedení té patnáctimilionové dividendy,“ potvrdila náměstkyně pro správu majetku města.
Manažeři by tak byli sami proti sobě, kdyby teplo nezdražili a dividendu městu neodvedli – přišli by totiž o své odměny. Na to upozornil na posledním jednání zastupitelstva opoziční zastupitel Jan Čáp (KDU-ČSL). Jeho usnesení, které doporučuje radě města upravit smlouvy, aby podmínku odvedení dividendy neobsahovaly, v zastupitelstvu hladce prošlo. „Nemám s takovým návrhem problém. Už jsem v tomto smyslu se společností hovořila,“ řekla Deníku Pourová.
Zpětné zdražování se podle ní nesmí opakovat. Zamezit by tomu chtěla změnou stanov. „Pokud by chtělo vedení společnosti zvýšit cenu, potřebovalo by souhlas rady města,“ vysvětlila Pourová.
S vedením společnosti chce řešit i další z bodů, který nadzvedl ze židle autory petice. A sice, že společnost platí asi 600 tisíc ročně za vlastní skybox na zimním stadionu. Podle Seidlera jde o obchodní vztah s hokejovým klubem, ze kterého THHK vychází s výrazným ziskem. Skybox prý zároveň slouží k přilákání nových zákazníků. „Budeme to řešit. Myslím si, že bychom se v reklamní politice mohli určitě umírnit,“ dodala Pourová.
Zdražení zaskočilo tisíce domácností
Zpětné zdražení tepla za rok 2019 překvapilo v březnu odběratele z 24 tisíc hradeckých bytů. 650 z nich podepsalo na jaře petici s názvem „Hradečtí proti zpětnému zdražení tepla od THHK za 2019 – chceme férové hospodaření s teplem“. Autoři petice Silvie Surmová a Pavel Horáček kromě petice zaslali také stížnost k regulačnímu úřadu (ERÚ) jako podnět k prošetření zpětného zdražení tepla. Odpověď zatím nedorazila. „Co mám zkušenosti, trvá to většinou hodně dlouho,“ potvrdila Pourová.
 
 
 

Silvie Surmová

Malý závěr - nezávěr

2020-08-06 07:49:28
Naše petice "Hradečtí proti zpětnému zdražení tepla - chceme férové hospodaření s teplem" - splnila svůj účel a odstartovala veřejnou i zastupitelskou diskusi.

*Lidé se o otázku tepla začali zajímat a vadí jim, že MUSÍ platit další "daň z tepla", aby THHK mohlo odvést dividendu městu a to zhruba ve výši 15-20 mil. Kč/rok.

*Ředitel THHK se veřejně omluvil na zastupitelstvu dne 29.6. za zpětné zdražení a chyby v argumentaci / dopise, kterým toto zdůvodňovali.

*Paní náměstkyně pro správu majetku již nepředpokládá, že tento krok THHK zopakuje (změna obchodních podmínek by byla lepší).

*Paní náměstkyně bude sledovat a korigovat pohyb ceny za teplo a efektivitu hospodaření THHK (mohlo by se začít např. zrušením skyboxu, o jehož účelnosti nebyly pochybnosti rozptýleny).

*Výplata tantiém za rok 2019 nebyla schválena.

*Narodil se zájemce o koupi THHK (a není to EOP) - což může podnítit eventuelní soutěž o THHK a/nebo by mělo vést k racionální diskusi nad nabízenými alternativami.

*Zaměřili jsme pozornost zastupitelů a vedení města

na hospodaření a efektivitu provozu THHK.

URČITĚ BUDEME VÝVOJ SLEDOVAT I NADÁLE.


 

Silvie Surmová

Odpověď paní náměstkyně na naši petici

2020-08-06 07:45:24

214D95FC-9986-4FA5-8C24-2945AF5A3F711.jpeg11EC1FD1-D53E-4614-8D3B-5ACDCD1E73101.jpeg281AD544-2A8C-4112-AAAE-94B1E60673211.jpeg


Silvie Surmová

Zastupitelstvo 29.6.2020

2020-06-24 12:57:44

Dne 29.6. od 16,00 hodin je zařazeno naše teplo jako bod 7 a k tomuto bodu v 18,00 vystoupíme.

Pokud byste nás chtěli přijít podpořit svojí přítomností, budeme rádi.

https://www.hradeckralove.org/program-zastupitelstva-textovy/ds-2622

Surmová, Horáček


Silvie Surmová

Hradecké teplo - dopis odeslán na město 1. 6. 2020

2020-06-02 10:31:48

Vážená rado města, zastupitelé, politické strany,


naše petice "Hradečtí proti zpětnému zdražení tepla od THHK za 2019 - chceme férové hospodaření s teplem"
nevznikla jen proti zpětnému zdražení, ale zároveň i jako výzva vám.
 
Tepelné hospodářství, jako městská akciová společnost, musí tvořit zisk a odvádět ročně do rozpočtu města "dividendu" 15-20 mil. Kč, aby z ní pak město dotovalo vybrané kulturní, sportovní a sociální aktivity. 
 
Mnozí občané netušili, že tyto aktivity jsou vlastně dotovány z jejich plateb za základní lidskou potřebu - teplo - dražší než od výrobce. Situace se vyjevila zcela jasně, kdy pro městem vyžadovanou "daň z tepla alias zmíněnou dividendu" THHK nestačilo navýšení ceny před topnou sezonou 2019, ale manažeři byli nuceni sáhnout ke kontroverzní praktice a dodatečně zdražit podruhé při konečném zúčtování.
Myslíte si, že je to fér vůči nám, občanům? Nemělo by město dotovat tyto aktivity zcela a průhledně z rozpočtu? Nemělo by město učinit razantní kroky k prověrce hospodaření, umravnit pochybný přístup managementu THHK? Neměla by tato základní služba občanům přestat mlžit přes propagandu "Hradec sobě" (mimochodem podobnost s "národ sobě" kulhá, neboť na zlatou kapličku občané přispívali v dobrovolné sbírce)?
 
Žádáme, aby "hradecké teplo" bylo dáno jako bod k projednání na schůzi.
Žádáme, abyste udělali přítrž tomuto hanebnému tahání peněz lidem z kapes.
Žádáme, abyste navrhli přijatelné řešení pro všechny občany, tedy i většinu z vás, co neberou tantiémy v dozorčí radě THHK a o tom nás informovali.
 
Vše podstatné je uvedené v petici zde:
S pozdravem
Mgr. Pavel Horáček
Mgr. Silvie Surmová

Silvie Surmová



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...