Obnova lávky pro chodce nebo vytvoření úrovňového přechodu

Kontaktujte autora petice

Vyjádření SDŽC

2018-09-09 06:50:14

Vážení spoluobčané,

děkuji za podporu petice. Získala jsem vyjádření Správy dopravní železniční cesty ke křížení trati v místě ulice Václavkova. SDŽC považuje za nejvhodnější řešení vybudování podchodu pod tratí. Ve vyjádření je jasně uvedeno, že investorem podchodu musí zůstat Město Olomouc.

Pokud máte zájem o celé stanovisko, prosím napište mi na e-mail: sarka.vevodova@upol.cz.

Děkuji

S pozdravem

Vévodová


Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.

Podchod pod tratí

2018-07-28 09:03:33

Vážení spoluobčané,

zřejmě jste již četli o tom, že rada města rozhodla, že v místech zrušené lávky mezi ulicemi Na trati a Václavkova bude vybudována náhrada v podobě podchodu.

Město sice podchod schválilo, ale věc stále nebyla projednána s majitelem pozemku Českými drahami ani s investorem, kterým by dle náměstka primátora RNDr. Aleše Jakubce, Ph.D.  měla být Správa dopravní železniční cesty (SDŽC). Ta se k celé věci vyjádřila ještě před zrušením lávky odmítavě.

Včera mi pan náměstak Jakubec napsal, že má naplánované jednání se SDŽC na 6. 8. a dalsi tyden ma schuzku na Státním fondu dopravní infrastruktury v Praze. Slíbil, že mě bude o výsledku informovat. Jakmile dostanu zprávu, předám vám ji.

Velice děkuji za Vaši podporu

Vévodová


Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.

Dopis generálnímu řediteli SŽDC

2018-07-10 16:21:03

Vážení spoluobčané,
velmi Vám děkuji za podporu snah o obnovení lávky, nebo vybudování úrovňového přechodu mezi ulicemi Václavkova a Na trati. Na zákledě petice jsem hovořila s náměstkem primátora Dr. Jakubcem, který mi dal nahlédnout do plánů připravovaného podchodu. Stále však není jasné, jak se k tomuto návrhu vyjádří Správa železniční dopravní cesty.
Přikládám znění dopisu, který jsem odeslala generálnímu řediteli SŽDC.
S pozdravem
Vévodová

Vážený pane řediteli,
dovoluji si obrátit se na Vás jménem 250 občanů města Olomouce, kteří podepsali petici „Obnova lávky pro chodce nebo vytvoření úrovňového přechodu“ v Olomouci https://www.petice24.com/obnova_lavky_pro_chodce
Po snesení lávky přes železniční trať, která spojovala dvě části města Olomouc a umožňovala tak občanům bezpečný přechod, se původně neuvažovalo o náhradě. Vzhledem k tomu, že občané, kteří lávku využívali, volali po její náhradě, začal se tím Magistrát města Olomouce zabývat. Lávka se nacházela v místě mezi zastávkami Olomouc město a Olomouc-Hejčín (275) a spojovala ulice Václavkova a Na trati více než 60 let.
Většina těch, kteří podepsali petici a s nimiž jsem hovořila jak osobně, tak přes sociální sítě, se přiklání k variantě vybudování úrovňového přechodu. Přechod by byl praktičtější nejen pro občany s tělesným postižením, ale i rodiny s kočárky, cyklisty a seniory. Podle platné legislativy údajně není možné vybudovat úrovňový přechod přes jednu kolej bez signalizace. Dle vyjádření pana náměstka primátora Dr. Jakubce, odmítá Správa železniční dopravní cesty tento úrovňový přechod realizovat z finančních důvodů. Kabeláž signalizačního zařízení by se dle jeho vyjádření musela vést od Hlavního nádraží Olomouc, což by stálo více než 20 000 000,- Kč.
Vybudování nové lávky údajně SŽDC nepovolí z důvodu nyní plánované elektrifikace trati Olomouc – Senice na Hané, tedy trati o niž se uvažovalo, že bude zrušena. Lávka by tak musela být vyšší a nebyl by prostor pro řešení berbariérového přechodu. Kvůli bezbariérovosti by se musel budovat výtah, což by opět bylo finančně náročné.
Město Olomouc údajně se SŽDC plánuje na místě bývalé lávky vyhloubení podchodu. Už je k němu hotová studie a 18. července 2018 bude předložena olomouckým radním. Pokud by SŽDC souhlasila s financováním podchodu, je dle náměstka Jakubce možné získat na podchod nejvyšší dotace.

Mohu Vás velmi zdvořile požádat o Vaše stanovisko k této věci?

Velice děkuji
S uctivým pozdravem

Vévodová


Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.

Obnova lávky pro chodce

2018-06-23 14:09:10

Vážení občané,

velice vám všem děkuji za podporu a podpisy petice za obnovu lávky. Zjistila jsem, že Správa železniční dopravní cesty odmítá stavbu lávky pro pěší mezi ulicemi Václavkova a Na trati a argujeme tím, že bude trať elektrifikovat a budou po ní jezdit rychlovlaky. Úrovňový přechod odmítá s tím, že by kabeláž k signalizačnímu zařízení musela vést až od Hlavního nádraží Olomouc a cena by byla cca 37 000 000,-

Z diskuse na Facebooku vyplynulo, že většině občanů by nejvíce vyhovoval právě úrovňový přechod. Byl by praktičtější nejen pro občany s tělesným postižením, ale i rodiny s kočárky, cyklisty a seniory.

Souhlasíte s tím, abych do naší petice dopnila "Žádáme o obnovu lávky pro pěší, nebo vznik úrovňového přechodu."?

Velice vám děkuji za podporu. Budu jednat s Magistrátem města Olomouc i se Správou železniční dopravní cesty.

Vévodová


Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.