Petice pro světelnou signalizaci na nebezpečné křižovatce u pošty v ulici Legionářská, Dvůr Králové nad Labem

My, občané města Dvora Králové nad Labem a přilehlých obcí prostřednictvím této petice žádáme Radu města Dvůr Králové nad Labem o podniknutí kroků bezpodmínečně nutných pro zvýšení bezpečnosti křižovatky u pošty v ulici Legionářská, jejíž současný stav znamená vysoké riziko nehodovosti ve smyslu srážek chodců s vozidly, a to přímo na přechodu pro chodce.

Ohrožené jsou zejména děti chodící tudy několikrát denně do základní školy. Křižovatka je široká, nepřehledná, s hustým provozem, množí se případy nehod, naposledy srážka 11 leté dívky v listopadu 2021. Občané popisují případy nepřiměřené rychlosti a nepozornosti řidičů, kteří si přechodu pro chodce nevšimnou, nebo si ho všimnou na poslední chvíli. Malé děti jsou obzvláště méně viditelné ve frekventovaném provozu.

Konkrétně žádáme o realizaci světelné signalizace na této frekventované křižovatce (světelná dopravní značka, světelné označení přechodu pro chodce apod.), dále opatření pro zpomalení rychlosti vozidel (např. retardéry, 3D značení přechodu apod.), zábrany pro chodce, aby nemohli přecházet v jiných místech vozovky než na přechodu pro chodce.

Rovněž žádáme relizace výše uvedených opatření na dalších místech s vyšší rizikovostí srážek s chodci.

Bohužel další nehoda není otázka ve věci "zda", ale "kdy", pokud zůstane stav nezměněn.

Děkujeme.

Mgr. Kateřina Paříková, Havlíčkova 9, 544 01 Dvůr Králové nad Labem    Kontaktujte autora petice